Patiënteninformatie

Gezondheidscentrum ALPE

Mechelsesteenweg 494

3020 Herent

Tel: 016 22 00 53


GRIEPVACCINATIEMOMENTEN

 

Wij doen dit jaar opnieuw een extra inspanning om zoveel mensen vlot te vaccineren door de organisatie van griepvaccinatiemomenten. 

Op woensdag 30 oktober, woensdag 6 november, donderdag 7 november, woensdag 13 november, donderdag 14 november, woensdag 20 november en donderdag 21 november - telkens tussen 11u45 en 12u45- kan u bij één van onze artsen gratis terecht voor een griepvaccinatie. Hieraan wordt geen consultatie verbonden, noch het voorschrijven van medicatie. Het voorschrift voor het griepvaccin kan u die dag wél krijgen.

 

WAAROM?

 

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

 

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

 

VOOR WIE IS EEN GRIEPVACCINATIE BELANGRIJK? 

 

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. 
  • Iedereen ouder dan 65 jaar. 
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling. 
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking. 
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden. 
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

 

WANNEER LAAT JE JE VACCINEREN? 

 

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen. 

 

HOE LAAT JE JE VACCINEREN? 

 

Vraag het liefst op voorhand een voorschrift aan.

Bewaar het vaccin in de koelkast.  Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

 

BOEK ONLINE je afspraak of telefonisch tussen 8u en 11u30GRATIS INHAALVACCINATIE TEGEN MAZZELEN


Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte.

Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Wereldwijd, ook binnen Europa, zijn er mazelenuitbraken.

 

Volwassenen geboren vanaf 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt en geen of slechts 1 vaccin gehad hebben, laten zich best vaccineren. Voor hen is het MBR-vaccin (vaccin tegen mazelen-bof-rubella) gratis. 

 

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.


Meer informatie vind je op https://www.laatjevaccineren.be/mazelenVROEDVROUW IND E PRAKTIJK


Vanaf 1 juni start Nathalie De Jaeck als vroedvrouw in onze praktijk. Op woensdagavonden zal zij consultaties doen.

Meer informatie vind je bij "Zorgverleners".VERSTERKING TEAM PSYCHOLOGEN


Vanaf september kan je voor psychologische begeleiding nu ook terecht bij Tiffany Van Den Broeck en Tina Van den Bossche.

Meer informatie vind je bij "Zorgverleners".AANPASSINGEN BLAUWE ZONE IN HERENT


Vanaf heden zijn er enkele aanpassingen omtrent de blauwe zones in Herent. Om ongemakken te vermijden, vragen wij jullie om uit te kijken naar de verkeersborden met een onderbord parkeerschijf .