Patiënteninformatie

Gezondheidscentrum ALPE

Mechelsesteenweg 494


3020 Herent


Tel: 016 22 00 53


 

Griepseizoen 2018-2019

 

Dit jaar doen we een extra inspanning om zoveel mogelijk mensen te vaccineren die baat kunnen hebben bij een inenting tegen de seizoensgriep. We organiseren "vaccinatiemomenten". Op woensdag 7 november, woensdag 21 november en woensdag 28 november, telkens tussen 11.15 en 12.15 bent u welkom in de praktijk om uw griepvaccinatie te laten plaatsen. Tijdens deze momenten wordt er alleen gevaccineerd en worden er geen andere medische aktes uitgevoerd. Deze consultatie wordt volledig terugbetaald.

Wij vragen om u vooraf in te schrijven aan het secretariaat - telefonisch of aan het onthaal (openingsuren 8u-11.30).

U dient zélf uw vaccin mee te brengen: u kan het zonder voorschrift afhalen bij de apotheek - op het moment van de prik krijgt u een voorschrift mee.

 

Waarom een griepvaccin?

 

Elk jaar krijgt één op de tien mensen griep (influenza). Sommige mensen lopen meer kans op complicaties als ze griep krijgen.

Dat geldt vooral voor:

- alle mensen van 65 jaar en ouder

- mensen met een hart- of longziekte, met suikerziekte (diabetes): zij hebben kans op verergering van hun ziekte

- mensen die weinig afweer hebben door een langdurige ziekte of medische behandeling: hun lichaam is kwetsbaar, waardoor de gevolgen  van griep ernstiger kunnen zijn

- zwangere vrouwen (vaccinatie mogelijk vóór de zwangerschap of na 12 weken zwangerschapsduur)

- mensen die in de zorgsector werken: ziekenhuis, rusthuis, kribbe, thuiszorg, …

 

Als u een griepvaccin heeft gehad, is de kans dat u griep krijgt nog maar heel klein. Als u toch griep krijgt, verloopt de ziekte meestal minder ernstig en is de kans op complicaties gering. Voor mensen uit de risicogroepen is het belangrijk elk jaar een griepvaccin te laten zetten.

 

Wanneer een griepvaccin?

 

Vanaf midden oktober 2018.

Als u een griepvaccin krijgt, reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het virus. Het vaccin werkt al na twee weken. Wanneer u daarna in aanraking komt met het griepvirus, kunnen de afweerstoffen het onschadelijk maken. Dit effect houdt zes maanden aan.

 

Heeft het griepvaccin bijwerkingen?

De inspuiting kan gedurende een dag wat pijn in de arm geven, maar u kunt er niet ziek van worden. U kunt er geen griep van krijgen, want het griepvaccin bevat gedode (dus onwerkzame) virusdeeltjes.

 

Waarom elk jaar een griepvaccin?

Het griepvirus verandert regelmatig. Ons lichaam herkent het virus dan niet goed meer. Daarom kunt u ieder jaar weer griep krijgen en is elk najaar (eind oktober, begin november) een nieuw vaccin nodig.

 

Let op! Een griepvaccin werkt alleen tegen de echte griep (influenza), dus niet tegen een verkoudheid.