Patiënteninformatie

Gezondheidscentrum ALPE

Mechelsesteenweg 494

3020 Herent

Tel: 016 22 00 53CORONA-VIRUS


Beste patiënten,

Vanaf maandag 25 mei kan u terug ONLINE AFSPRAKEN maken. Om de veiligheid in de praktijk te garanderen, gebeurt dit onder bepaalde voorwaarden.

Bij KOORTS, KORTADEMIGHEID, PIJN OP DE BORST, REUKVERLIES of andere INFECTIEKLACHTEN (spierpijn, vermoeidheid, verkoudheid, keelpijn, hoofdpijn, geen eetlust of waterige diarree), maakt u GEEN ONLINE afspraak, maar neemt u TELEFONISCH contact op met de praktijk op 016/22.00.53.
Gelieve te bellen tijdens de openingsuren van het secretariaat, tussen 8u en 11u30. Een arts kan u bereiken in de belhalfuurtjes van 8u30 tot 9u én van 14u tot 14u30.

Gelieve indien mogelijk uw eigen MONDMASKER mee te brengen.

Bij het binnenkomen en het verlaten van de praktijk vragen wij uw HANDEN grondig te ONTSMETTEN. Alcoholgel is ter plaatse.

Probeer ALLEEN naar uw consultatie te komen. Indien nodig, maximaal één begeleider per patiënt.

Hou voldoende AFSTAND van andere patiënten in de wachtzaal. Wacht bij droog weer bij voorkeur buiten.


Wij doen al het mogelijke om de praktijk corona-vrij te houden. Wij werken met het nodige beschermingsmateriaal en desinfecteren grondig het hele kabinet tussen elk patiëntencontact. Wij proberen het aantal patiënten in de praktijk zo laag mogelijk te houden. Wij hopen zo dat alle patiënten met elke klacht terug veilig naar onze praktijk kunnen komen.


Wij danken jullie voor jullie begrip en wensen jullie een goede gezondheid toe!
GC Alpe
GRIEPVACCINATIE: MEER DAN OOIT!!

Wij doen dit jaar opnieuw een extra inspanning om zoveel mensen vlot te vaccineren door de organisatie van griepvaccinatiemomenten. 

Op woensdag 14 oktober, donderdag 15 oktober, woensdag 21 oktober, donderdag 22 oktober, woensdag 28 oktober en op donderdag 29 oktober telkens tussen 11u45 en 12u45 kan u bij één van onze artsen gratis terecht voor een griepvaccinatie. Hieraan wordt geen consultatie verbonden, noch het voorschrijven van medicatie. 


BEHOORT U TOT EEN VAN DE RISICOGROEPEN DAN KAN U NU AL, MET UW VOORSCHRIFT, HET GRIEPVACCIN RESERVEREN BIJ UW APTHEEK.


WAAROM?

In tijden van COVID-19 wint de vaccinatie tegen de seizoensgebonden griep nog aan belang.

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

 

VOOR WIE IS EEN GRIEPVACCINATIE BELANGRIJK?

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen.
  • Iedereen ouder dan 65 jaar. Doch ook aangewezen bij 50-65 jarigen. Ook als u niet aan een verhoogde risicoaandoening lijdt.
  • Iedereen met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling. 
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking. 
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.
Dit seizoen zullen er drie quadrivalente vaccins ( beschermt tegen 4 influenzavirussen) beschikbaar zijn.

Dit jaar is het meer dan ooit aanbevolen dat bovenvermelde personen zich laten vaccineren indien het griepseizoen zou samenvallen met een piek van COVID-19.


WANNEER LAAT JE JE VACCINEREN? 

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen. 

 

HOE LAAT JE JE VACCINEREN? 

Vraag het liefst op voorhand een voorschrift aan.

Bewaar het vaccin in de koelkast.  Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Het kost dan ongeveer 6 euro. Heel wat mutualiteiten geven nog extra korting. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

 

BOEK ONLINE JE AFSPRAAK OF TELEFONISCH TUSSEN 8u en 11u30

GRATIS INHAALVACCINATIE TEGEN MAZZELEN


Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte.

Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Wereldwijd, ook binnen Europa, zijn er mazelenuitbraken.

 

Volwassenen geboren vanaf 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt en geen of slechts 1 vaccin gehad hebben, laten zich best vaccineren. Voor hen is het MBR-vaccin (vaccin tegen mazelen-bof-rubella) gratis. 

 

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.


Meer informatie vind je op https://www.laatjevaccineren.be/mazelen
THERAPEUTENTEAM - KLINISCH PSYCHOLOGEN

De Poolster - www.ttdepoolster.be


Voor psychologische begeleiding kan je terecht bij één van onze psychologen.

Meer informatie vind je bij "Zorgverleners".DIETISTE


Lisette van Loosdrecht is de diëtiste in onze praktijk.

Meer informatie vind je bij "Zorgverleners".AANPASSINGEN BLAUWE ZONE IN HERENT


Vanaf heden zijn er enkele aanpassingen omtrent de blauwe zones in Herent. Om ongemakken te vermijden, vragen wij jullie om uit te kijken naar de verkeersborden met een onderbord parkeerschijf .