Patiënteninformatie

GRIEPVACCINATIE: MEER DAN OOIT!!


Wij doen dit jaar opnieuw een extra inspanning om zoveel mensen vlot te vaccineren door de organisatie van griepvaccinatiemomenten.

Op

woensdag 23 november tussen 15u tem 16u (agenda Dr Deturck)

donderdag 24 november tussen 12u en 13u (agenda Dr Smeets)VOLZET

woensdag 30 november tussen 12u en 13u (agenda Dr Van Pee)

vrijdag 2 december tussen 12u en 13u (agenda Dr Raes)

kan u bij één van onze artsen gratis terecht voor een griepvaccinatie

(in agenda de rode gekleurde raadplegingen)

Hieraan wordt geen consultatie aan verbonden, noch het voorschrijven van medicatie.

Je hebt geen voorschrift nodig om het vaccin te gaan halen bij de apotheek


WAAROM?

 

Elk jaar opnieuw brengt de winter vervelend gezelschap met zich mee: griep. Gemiddeld wordt één op de tien mensen ermee besmet. Meestal genezen ze vanzelf na enkele dagen, maar bij sommigen kan griep ernstige gevolgen hebben. Elk jaar sterven ook honderden mensen aan de gevolgen van de ziekte.

 

Vaccinatie is de beste manier om je tegen griep en vooral de gevolgen ervan te beschermen. Ben je gevaccineerd, dan is de kans dat je griep krijgt veel kleiner. Krijg je toch griep, dan word je met een vaccinatie minder ziek en is de kans op complicaties zoals een longontsteking veel kleiner.

 

VOOR WIE IS EEN GRIEPVACCINATIE BELANGRIJK? 

 

  • Vrouwen die zwanger zijn tijdens het griepseizoen. 
  • Iedereen ouder dan 65 jaar. 
  • Iedereen vanaf de leeftijd van 6 maanden met diabetes of een andere chronische ziekte van bijvoorbeeld hart, longen (ernstig astma of COPD), lever, nieren of spieren. Of mensen die een verminderde weerstand hebben door een andere ziekte of een behandeling. 
  • Alle personen die opgenomen zijn in een woonzorgcentrum, een psychiatrische instelling of een instelling voor personen met een beperking. 
  • Alle mensen die samenwonen met de bovengenoemde risicopersonen of die zorgen voor kinderen jonger dan 6 maanden. 
  • Alle personen werkzaam in de gezondheidssector.

 

WANNEER LAAT JE JE VACCINEREN? 

 

Best tussen midden oktober en midden november. Zolang de griep niet in het land is, blijft vaccinatie nuttig. Het vaccin beschermt pas na twee weken en werkt maar één winterperiode. Een griepvaccin moet je dus elk jaar opnieuw krijgen. 

 

HOE LAAT JE JE VACCINEREN? 

 

Bewaar het vaccin in de koelkast.  Ben je iemand voor wie het vaccin wordt aanbevolen, dan wordt jouw griepvaccin gedeeltelijk terugbetaald. Voor mensen die in een woonzorgcentrum of in sommige andere instellingen verblijven, is het vaccin gratis in Vlaanderen.

 

BOEK ONLINE JE AFSPRAAK OF TELEFONISCH TUSSEN 8u en 11u30

 

Sinds 1 april bestaat ons huisartsenteam terug uit vier artsen. Dr. Toon Smeets is haio, HuisArts In Opleiding. Hij zal bij ons zijn laatste opleidingstraject tot huisarts afronden, tot en met 30 september 2023. Daarnaast werkt ook Dr. Jan Raes bij Alpe sinds februari 2022. Hij is afkomstig uit Herent en studeerde in het najaar van 2021 af als huisarts.


Afspraken kan u maximaal zelf online inboeken.

Dr. Lieve Deturck is dagelijks aanwezig, behalve op vrijdag. Haar agenda is echter online beperkt beschikbaar. Voor afspraken bij dr. Lieve Deturck kan u bellen op het secretariaat op 016 22 00 53.

Dr. Nele Van Pee is dagelijks aanwezig, behalve op maandag. Haar agenda is zowel online als telefonisch beschikbaar. Om de dag zelf nog afspraken te kunnen aannemen, komen er 's morgens nog vrije afspraaksloten online bij.

Dr. Jan Raes is afwezig op donderdag - Dr. Toon Smeets op dinsdag.


Op donderdagvoormiddag vertoeft verpleegkundige Luk in onze praktijk - hij doet onder andere bloednames, neemt elektrocardiogrammen en longspirometriemetingen af, geeft uitleg over medicatie,.. Als u één van bovenstaande onderzoeken nodig heeft, gebeurt dit preferentieel bij verpleegkundige Luk. De bespreking nadien gebeurt bij een arts. Afspraken bij hem worden telefonisch ingeboekt.


Afspraken ná 18u dienen ook telefonisch vastgelegd te worden.


Wij vragen om zo veel mogelijk te bellen tijdens de openingsuren van het secretariaat tussen 8u en 10u30. Maaike zal u dan te woord staan.


Wanneer er online geen afspraken meer beschikbaar zijn en u heeft vandaag nog een arts nodig, aarzel dan niet om ons te bellen. Wij voorzien altijd nog plaats indien nodig.

Wij werken ook met "dagafspraken" - dit zijn online in te boeken afspraken die pas de dag zelf vrijkomen. Dit doen wij om plaats te garanderen voor dringende zaken.


U kan ons dus steeds telefonisch bereiken. Het secretariaat is bemand tussen 8 en 10u30 - idealiter belt u op die momenten. De belhalfuurtjes waarin de artsen opnemen tussen 8u30 en 9u en tussen 14u en 14u30 voor de bespreking van resultaten en vragen blijven behouden.

Twijfelt u of een afspraak nodig is of dat u eventueel kan verder geholpen worden via telefoon? Boek dan een telefonische consultatie in - wij trachten u op het uur van inboeken terug te bellen!


VOOR DRINGENDE GEVALLEN KAN U ONS BEREIKEN TUSSEN 8U EN 18U OP 016 22 00 53.


Aarzel niet ons te contacteren - iedere medische zorg is belangrijk.


Team Alpe

Naar aanleiding van het pensioen van dr Danielle Grouwels, raden wij aan om bij volgende raadplegingen bij een specialist, uw opgegeven huisarts na te kijken. Gelieve één van de vaste artsen, dr Lieve Deturck of dr Nele Van Pee, op te geven als huisarts, zodat de verslagen correct toekomen.

GRATIS INHAALVACCINATIE TEGEN MAZZELEN


Mazelen wordt vaak aanzien als een typische kinderziekte.

Ten onrechte, want vooral (jong)volwassenen lopen nog risico om de mazelen te krijgen. Wereldwijd, ook binnen Europa, zijn er mazelenuitbraken.

 

Volwassenen geboren vanaf 1970 die geen mazelen hebben doorgemaakt en geen of slechts 1 vaccin gehad hebben, laten zich best vaccineren. Voor hen is het MBR-vaccin (vaccin tegen mazelen-bof-rubella) gratis. 

 

Vrouwen mogen niet gevaccineerd worden als ze zwanger zijn en na vaccinatie worden ze best niet zwanger binnen de eerste maand.


Meer informatie vind je op https://www.laatjevaccineren.be/mazelen
THERAPEUTENTEAM - KLINISCH PSYCHOLOGEN

De Poolster - www.ttdepoolster.be


Voor psychologische begeleiding kan je terecht bij één van onze psychologen.

Meer informatie vind je bij "Zorgverleners".
DIËTISTE


Lisette van Loosdrecht is de diëtiste in onze praktijk.

Meer informatie vind je bij "Zorgverleners".